Morfologia fetală de trimestru II

August 21, 2018, Costin Bogdan

În formarea oricărui organism uman pot apărea erori ce duc la apariția malformațiilor congenitale. Unele dintre aceste malformații sunt grave și nu permit supraviețuirea, altele sunt corectabile chirurgical sau necesită tratament medicamentos, în timp ce unele sunt malformații minore și afectează în mică măsură viața individului.

Ca urmare, evaluarea completă a anatomiei și dezvoltării fătului are drept scop confirmarea normalității , a sănătății viitorului copil, în măsura în care aceasta se poate aprecia ecografic.

Morfologia fetală înseamnă evaluarea ecografică a organelor fătului în uter. Trebuie înțeles faptul că organele fetale își schimbă aspectul, dimensiunile și raporturile pe parcursul sarcinii, lucru normal dacă ne gândim că se pleacă de la o unică celulă și se ajunge la un copil nou-născut. Prin urmare morfologia fetală trebuie studiată în mai multe momente pe parcursul sarcinii și de aceea vorbim de morfologie fetală de trimestru I, de trimestru II sau respectiv morfologie fetală de trimestru III.

În România se vorbește de morfologie fetală cu referire la ecografia de depistare a anomaliilor fetale efectuată la 18-24 săptămâni de sarcină (morfologia fetală de trimestru II), însă trebuie avut permanent în vedere și evaluarea inițială de trimestru I și respectiv evaluarea ulterioară a fătului, cu supravegherea creșterii fetale și a funcției diverselor organe – morfologia fetală de trimestrul III.

Morfologia fetală de trimestru II examinează în detaliu structurile copilului : cap, creier, față, coloană vertebrală, inimă, stomac, intestine, rinichi, organe genitale, perete abdominal și membre. De asemenea apreciază dezvoltarea fătului (biometrie fetală), lichidul amniotic, vasele cordonului ombilical, poziția și aspectul placentei. În realizarea ei putem folosi toate tehnicile de examinare ecografică: bidimensională (modul 2D – ecografia obișnuită), examinarea Doppler color și Doppler pulsat și tehnici de examinare 3D/4D. După efectuarea ei pe fișa de examinare trebuie menționate toate organele care au fost vizualizate, eventual cele care nu au putut fi vizualizate/evidențiate, însoțit după caz de descrierea anomaliilor detectate. Protocoalele internaționale recomandă și atașarea imaginilor ecografice care să susțină descrierea morfologică a organelor fetale.

Este de reținut că morfologia fetală de trimestru II nu oferă decât date indirecte despre eventualele anomalii cromozomiale și de aceea efectuarea ei nu exclude screeningul pentru anomalii cromozomiale și morfologia fetală de prim trimestru.

Un făt normal la 20-22 săptămâni de sarcină trebuie obligatoriu reevaluat la 32-33 săptămâni pentru aprecierea creșterii fetale, a stării de bine fetal (“well-being fetal”) și excluderea unor anomalii funcționale ce pot apărea pe parcursul sarcinii (hidrocefalie, hidronefroză, dilatări intestinale, etc.) Se pot detecta semnele unor infecții subclinice ce au apărut în sarcină sau eventualele repercursiuni ale bolilor asociate sarcinii asupra dezvoltării fătului – hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet zaharat, trombofilie, anemii, izoimunizare Rh, etc.Consilierea

Dacă este detectată o malformație fetală majoră sau minoră examinarea ecografică este urmată de explicarea acestora, semnificația lor, efectul asupra fătului și aprecierea prognosticului fetal. Se vor oferii informații în legătură cu posibilitățile de tratament prin colaborare cu diferite centre de medicină materno-fetală (chiar și in utero), inclusiv relații despre posibilități de tratament chiar și în afara României.